Flygdag Optands Flygfält

13:e Juni 2015

 

Välkommen till OpeOpen

Fly-In och Flygdag

Information för flygande gäster

Östersunds Flygklubb bjuder in till Fly-In med Flygdag på Östersund Optand Flygplats, helgen 12-14 juni med lördagen den 13:e som Flygdag med uppvisningar.

Optands Flygplats (ESNM) är belägen öster om Brunfloviken, just utanför Åre-Östersunds Flygplats (ESNZ) kontrollzon, under TMA (2300 fot). Flygfältet var tidigare ett basflygfält till Frösö Flygflottilj. Efter nedläggningen av flottiljen såldes flygplatsen och den ägs idag av Östersunds Flygklubb.

Flygplatsen ligger centralt intill E14 och det är bara tio minuters bilresa in till Östersund. Där finns boende på campingplatser och hotell. För dig som tältar under vingen finns tillgång till vatten och toaletter på flygplatsen.

Fredagen

Från fredag klockan 12:00 kommer sekretariat att vara öppet och funktionärer på plats för att ta emot flygande gäster. Opefältet har en asfaltbana (18-36) och två grässtråk (18-36 restp.15-33). Asfaltsbanans längd är 1000 meter och stråken 800 resp. 750 meter. Medvinden ligger alltid öster om fältet. Det är alltså högervarv till banor 36 och 33.

Vid Optands flygplats gäller rutiner för obemannad flygplats; du blindsänder dina avsikter om du inte får något svar på upprop. Trafikvarvshöjden är 1800 ft MSL. Inflygning sker lämpligast via Marieby och in över plats, tvärs banan. Om inte, ska anslutning ske senast på bas; inte via lång final. Fältets frekvens är 123,55 och anropssignal "Östersunds Flygklubb" eller "ÖFK Radio". Se vidare uppgifter i Svenska Flygfält.
Flyg gärna en sväng över staden när du kommer; här tycker de flesta av oss om flyg och du hjälper oss att uppmärksamma flygdagen. Men tänk på att du måste begära tillstånd från Östersund CTR, 135,65 Mhz. Staden ligger inom kontrollzon. Glöm sedan inte att skifta till Optands frekvens, 123,55.

Efter landning lotsar funktionärer dig till uppställningsplats eller tankanläggning. Taxa i låg fart och med skärpt uppmärksamhet. Parkering sker på klippta gräsytor, där du kan tälta intill flygplanet. Har din maskin dålig markfrigång så ta det försiktigt. Kupera om du är osäker, så hjälper vi dig att knuffa maskinen på plats.

Anmälan till sekretariatet ska ske direkt efter ankomst. Besökare som kommer med flyg bjuds på en guidad tur i Flyg- och Lottamuséet under fredagkvällen. Den börjar kl 19:00, efter middag i Tekniklands restaurang, som serveras från klockan 17:00. Bara besöket i muséet  är värt en långväga resa, men dessutom får gäster som kommer med flyg fribiljett till lördagens flyguppvisning . Gå direkt till sekretariatet när du parkerat kärran för att få biljetterna.

Midnattflygning vid bra väder

Om vädret tillåter och ger en flygning med behållning så räknar vi med att ordna en midnattflygning in över fjällvärlden, väster om Storsjön. I bra väder, vilket är en förutsättning för flygningen, så är det ljust hela natten. Vi når inte civil twilight någon gång under natten denna tid av året, så det blir inte fråga om mörkerflygning.

Briefing inför flygningen sker i klubbstugan direkt efter besöket på Flyg- och Lottamuséet (klockan 21:00). Direkt efter det startar vi.

Upplägget blir att vi flyger individuellt med några minuters separation en i förväg bestämd rutt (flygtid cirka 1,5 timma vid 110 kt). Under briefingen visar vi bilder på sevärdheter utefter rutten, så att du vet vad du särskilt ska titta efter när du är i luften.  Du kommer att få en inblick i fjällens geologi och vad istiderna lämnat efter sig. Trafikledningen på Frösön hjälper till att hålla ett öga på oss, så att ingen kommer bort. Krav för att deltaga är transponder och radio. Du ansvarar själv för att uppfylla regler för flygning i fjällområde. För att vi ska få gå och lägga oss någon gång så är lägsta acceptabla fart 70 kt. Då tar rundan cirka 2:10.

Det kommer under fredagen att finnas en karta i sekretariatet med flygvägen inritad. Vill du redan nu rita in den på karta eller programmera en GPS så är koordinaterna till brytpunkterna, i grader och minuter: Bydalen 63.06 13.46 -- Gröndalen 63.06 13.07 -- Helags 62.56 12.32 -- Sylarna 63.01 12.19 -- Åreskutan 63.28 13.07 -- Rödön 63.16 14.23 -- och landning Optand. 

Du kan se rutten på en karta här...

Du som vill vara med anmäler det i sekretariatet direkt vid ankomst och ser till att tanka upp och ha maskinen färdig för flygning före briefingen klockan 21:00.
Detta kan bli sommarens mest minnesvärda flygning!

Lördagen

På lördagen är det flygdag och flygplatsen är stängd mellan 09:00 till 16:00 för uppvisning (NOTAM blir utfärdat). Möjligheten att starta och landa är då starkt begränsad. Under den tiden är trafikledning upprättad (uppvisningsledare Conny Gradin 070-542 56 78). Kommer du på lördagen så se till att landa före 09:00.

Frukost serveras i Tekniklands restaurang som ligger i direkt anslutning till flygfältet och flygklubbens stuga. Kaffe, fika och lunch kommer att serveras på området under alla tre dagarna.

Vad gäller Flygdagens program finner du information om det under knappen "FLYGDAG" uppe i menyraden.

På lördag kväll, efter flyguppvisningen serveras middag i Tekniklands restaurang på flygplatsen. Anmälan till middagen lämnar du till sekretariatet vid din ankomst.

Söndagen

Under söndag förmiddag finns funktionärer på plats för att ge service med t.ex tankning. Vi tillhandahåller briefingrum och Wi-Fi för din planering och lämnande av färdplan.

Vid start stiger du till 2200 fot och lämnar området rakt ut; kom ihåg att beakta Östersund TMA och CTR. 

Bränsle

Det finns möjlighet att tanka 91/96, 100LL och jet A1 på flygplatsen. Vi föredrar betalning med kort. Du avgör själv om du vill tanka vid ankomst eller avfärd.

Boende

Om du inte väljer att sova under flygplansvingen kan du själv ordna med boende i Östersund, hotell eller stugor på campingplats. Vi hjälper till att samordna transporter.

Övrigt

Teknikland och Flyg och Lotta muséet öppnar för säsongen under lördagen. Missade du den guidade turen under fredagkvällen så passa på att göra ett besök under lördagen eller söndagen. Du kommer att bli imponerad!

För flygande gäster, arrangörer och sponsorer bjuds på underhållning såväl fredag som lördag kväll. Jonny Wiktorsson spelar och sjunger.

Kirunas Gyrokopterklubb kommer med Trixy Gyrokopter och kör demo, provturer och flyglektioner den 13-15 juni och med Calidus Gyrokopter den 22-28 juni för de som vill göra Klass-/Typinflygningar för UL-Gyrokopter eller bara prova på. Boka Din Gyrokopterupplevelse här..

Kontakt

Vill du komma i kontakt med organisatörerna, skicka ett mail till : info@opeopen.nu eller ring Göran Haraldsson på tel: 070-317 65 48

Organisatörer

Flygdagen Ope Open med Fly-In anordnas av Östersunds Flygklubb i samarbete med Östersunds Segelflygklubb, Östersunds Modellflygklubb, Östersunds Fallskärmsklubb, Jemtlands Veteranbilklubb, Flyg och Lotta Muséet och Teknikland.